Μοιραστείτε

Δικαιωμένος από την επιλογή του δηλώνει ο Θοδωρής Δάμπασης
Η κινόα εξελίσσεται σε μία εναλλακτική λύση και ασφαλής διέξοδο για τους ανήσυχους παραγωγούς που παρακολουθούν στενά τις ανάγκες της αγοράς και δεν επαναπαύονται στις παραδοσιακές καλλιέργειες και αισθάνονται όμηροι των διεθνών εξελίξεων και άλλων αστάθμητων παραγόντων.
Ο παραγωγός που θα αποφασίσει να ασχοληθεί συστηματικά με την κινόα, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Κεντρική Ελλάδα, όπου τα εδάφη της θεωρούνται ιδανικά, γνωρίζοντας από την αρχή τη τιμή που θα απολαύσει κι έχοντας στο πλευρό του μια εξειδικευμένη γεωπονική ομάδα, σίγουρα δεν θα αισθανθεί καμία ανασφάλεια και ανησυχία. Κι αυτό γιατί ακόμη και με μία μέτρια απόδοση, το κέρδος του θα προκύψει από τις ενισχύσεις που προβλέπονται από τα προγράμματα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα (42,2€ το στρέμμα) και των 60 € το στρέμμα από τα οικολογικά σχήματα (ecoshemes) ή από την βιολογική κινόα 69,4 € το στρέμμα (ΣΣ ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027).
Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Λιανοκλάδι

Θοδωρής Δάμπασης
Παραγωγός - Λιανοκλάδι
Ένας από τους πρώτους που δοκίμασαν την καλλιέργεια της κινόα είναι ο Θοδωρής Δάμπασης, παραγωγός από το Λιανοκλάδι. Μιλώντας για την εμπειρία του, τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη προκλήσεις, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της σποράς.
«Οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Από το στάδιο του φυτρώματος σημειώθηκαν απώλειες, οι οποίες επηρέασαν την τελική εικόνα της καλλιέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Δάμπασης δεν κρύβει την αισιοδοξία του. Όπως σημειώνει, η κινόα είναι μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια, που δεν απαιτεί υψηλό κόστος παραγωγής. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάγκη καλύτερης προσαρμογής των μηχανημάτων για να διευκολυνθούν οι καλλιεργητικές φροντίδες, κυρίως όσον αφορά τις αποστάσεις σποράς.
Μικρή χρήση εισροών, δυναμική ανάπτυξη του φυτού
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που αναδεικνύει ο παραγωγός είναι ότι δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αγροχημικά, ειδικά ζιζανιοκτόνα. «Τα φυτά παρουσίασαν ταχύτατη ανάπτυξη και έτσι κατάφεραν να ανταγωνιστούν σε μεγάλο βαθμό τα ζιζάνια», υπογράμμισε. Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι η κινόα μπορεί να συνδυάσει την οικονομική βιωσιμότητα με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον καλλιέργεια, στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους παραγωγούς αλλά και την αγορά.
Ο κ. Δάμπασης χαρακτηρίζει την πρώτη χρονιά ως «γνωριμία» με το φυτό. Όπως εκτιμά, απαιτείται περισσότερη γνώση και εμπειρία για να φανεί η πραγματική δυναμική της καλλιέργειας στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει. «Το γεγονός της συμβολαιακής καλλιέργειας (50 λεπτά/κιλό για την συμβατική και 80 λεπτά/κιλό για τη βιολογική καλλιέργεια) σε συνδυασμό με τη συνδεδεμένη ενίσχυση είναι ένα σημαντικό κίνητρο για μας τους παραγωγούς ώστε να μπούμε στη διαδικασία της καλλιέργειας με περισσότερες εκτάσεις», σημειώνει.